Onderhoud HVAC installatie

Door je installatie op regelmatige basis te laten controleren en onderhouden, vermijd je allerlei defecten, storingen en vervelende reparaties op de langere termijn

VERGEET HET ONDERHOUD VAN JE HVAC-INSTALLATIE NIET

HVAC is de verzamelnaam voor de verschillende toestellen en installaties die instaan voor de verwarming, klimaatregeling en luchtcirculatie binnen je bedrijf of woning. Het staat voor Heating, Ventilation en Air Conditioning. Deze zaken spelen een onmiskenbare rol in huis en op de werkvloer. Een aangenaam binnenklimaat zorgt er tenslotte voor dat we optimaal kunnen ontspannen, werken en leven. Het is dan ook niet verwonderlijk dat zo’n installatie best goed onderhouden wordt. En met goed onderhoud mikken we vooral op preventief onderhoud. In deze blog leggen we uit welke voordelen daarmee gepaard gaan.

Regelmatige controle

Door je installatie op regelmatige basis te laten controleren en onderhouden, vermijd je allerlei defecten, storingen en vervelende reparaties op de langere termijn. Zo’n zaken komen altijd op het verkeerde moment en kunnen financieel ook tegenvallen. 

Een HVAC-installatie is constant aan het werk voor jou, en die constante werking vereist een degelijk preventief onderhoud op jaarlijkse basis. Concreet komt het erop neer dat we dergelijke verwarmingsinstallaties, luchtcirculatie- en klimaatregelingssystemen grondig gaan reinigen aan de binnen- en buitenkant. Ook wordt puin en stof verwijderd uit de ventilatoren en andere onderdelen. We controleren op slijtage en beschadigingen, zaken die vervangen of gerepareerd moeten worden pakken we meteen aan. Alle filters worden vervangen, schroeven worden vastgezet en bedrading krijgt ook een nazicht.

Dit onderhoud wordt grondig gedocumenteerd zodat alle partijen over de correcte informatie beschikken van de uitgevoerde werken. Heel handig als er zes maanden of een jaar nadien weer een controle wordt uitgevoerd, of als er in tussentijd vragen zouden zijn.

Alle voordelen op een rijtje

Het is intussen duidelijk dat het goed onderhouden van alle systemen in huis en/of het bedrijf belangrijk is voor een goede werking, maar wat is nu de precieze meerwaarde van preventief onderhoud voor je HVAC-installaties? We lijsten ze graag voor je op!

  • Goed voor de portemonnee
  • Goed voor de luchtkwaliteit
  • Goed voor de planeet

Goed voor de portemonnee

Het klinkt misschien wat vreemd, maar op tijd en stond een onderhoud laten uitvoeren aan je HVAC-installatie spaart je geld uit op de lange termijn. Dit heeft te maken met verlaagde energiekosten, een langere levensduur van de toestellen en een sterk verminderd risico op storingen en defecten die hersteld moeten worden. Een gezonde installatie bezorgt je veel genot op lange termijn. Hou er ook rekening mee dat vele fabrikanten een bewijs van onderhoud vragen om te oordelen of bepaalde zaken al dan niet onder garantie vallen. Haal het maximum uit je investering en laat er dus naar kijken door een professional. 

Goed voor de luchtkwaliteit

Preventief onderhoud van je installatie heeft een sterke impact op de luchtkwaliteit binnen je woning of bedrijf. De luchtcirculatie is immers steeds gefilterd en schoon. Dit vermindert het risico op bacteriën binnen je huis, kantoorgebouw of bedrijf. Wat op zijn beurt dan weer een positieve impact heeft op inwoners en/of medewerkers.

Goed voor de planeet

Preventief onderhoud betekent minder verbruik van energie. Iets wat de ecologische voetafdruk alleen maar ten goede komt. Daarnaast wordt er tijdens een onderhoud ook gekeken naar de instellingen van je installatie. Een correct ingestelde installatie staat niet onnodig te draaien, wat enkel in je voordeel speelt.

De specialisten van Jorik staan steeds ter beschikking voor het onderhoud en de controle van je HVAC-installatie. Wens je graag meer informatie over deze service? Neem dan contact op met ons. We helpen je graag verder.

Heb je een specifieke vraag?

Wij helpen je graag verder.

We zijn met verlof van 23/12 tot en met 08/01

We wensen jullie een zalig zorgeloze vakantie en zien jullie met opgeladen batterijen terug in het nieuwe jaar.