SCHOONMAAKTIPS VOOR MEER BADKAMERPLEZIER
Er bestaan leukere huishoudtaken dan het poetsen van de badkamer, daar zijn we het over eens. Toch is het resultaat altijd heel fijn en daarom geven we jullie wat professionele tips mee om optimaler en langer van een frisse badkamer te genieten. Door onze jarenlange ervaring en talloze gesprekken met klanten kennen we stilaan de kneepjes van het vak.
Kleine gewoontes integreren
Laat ons beginnen met een snelle tip die toch vaak over het hoofd wordt gezien, namelijk het afdrogen van je kraanwerk. Als je je handen hebt gewassen onder de kraan, droog je die af. Heel logisch, toch? Waarom zou je niet hetzelfde doen met je kraanwerk? Simpel gezegd, droog je kraanwerk af na het wassen van je handen, het nemen van een bad of douche. Een kleine inspanning met zeer grote impact. Het is alleen kwestie van jezelf dit gewoon te maken. Als geheugensteuntje kan je een katoenen doek naast je kraan leggen, of in de buurt van de wasbak. Een katoenen doek volstaat.
Wist je trouwens dat microvezeldoeken helemaal niet zo gunstig zijn voor het poetsen van je badkamer? Op lange termijn kunnen deze namelijk schade aanbrengen. Dat gebeurt wanneer het vuil tussen de de vezels van deze doek blijft zitten en vervolgens microscopisch kleine krasjes aanbrengt op je kraanwerk bij wrijving.
Kortom, wanneer je je kranen afdroogt, geef je kalkaanslag geen kans. Het zorgt er ook voor dat je minder lang moet poetsen wanneer je uiteindelijk aan het poetsen slaat én je bespaart ook nog eens op onderhoudsproducten. Hetzelfde geldt voor het glaswerk van je douche, het bad en de wasbakken.
Kraanwerk schoonmaken
Alles begint bij de aankoop van je badkamer en kraanwerk. Trends en onderhoudsgemak zijn zaken die niet altijd hand in hand gaan. We denken hierbij aan de populariteit van onder andere zwarte kranen en toestellen. Zeer mooi, maar onderhoudsintensief! Op een zwarte kraan zie je kalk en vuil namelijk heel duidelijk zitten. Wie niet graag poetst, raden we de aankoop van zwarte kranen en toestellen ten zeerste af.
Ook hoekige wasbakken zijn hip, maar moeilijker in onderhoud. Het water loopt minder vlot weg dan in de meer gestroomlijnde varianten en daardoor krijg je meer kalkaanslag. De hoeken erin zorgen ervoor dat je overal net iets minder goed bij kan. Allemaal dingen om rekening mee te houden bij de keuze van de elementen in je badkamer en keuken.
Vergeet ook niet om af en toe de perlator van je kraan te reinigen. De perlator, oftewel de straalregelaar is het laatste stukje van de kraan voordat het water de buitenlucht bereikt. Deze straalregelaar is het onderdeel aan het uiteinde van de kraan en zorgt ervoor dat er lucht wordt toegevoegd aan het water dat uit de kraan komt. Bij de aankoop van je kraan krijg je een hulpstuk mee waardoor je dit onderdeel makkelijk kan losmaken. Laat de perlator weken in een sopje, veeg de rubberen deeltjes af en klaar is kees. Je zal ook merken dat de waterstraal hierdoor weer sterker wordt.
Spiegels schoonmaken
In tegenstelling tot kraanwerk, zijn microvezeldoeken hier wel op zijn plaats. Sterker nog, ze zijn het enige wat je nodig hebt! Laat alle kuisproducten en sprays achterwege, maar veeg gewoon de vuile zones van je spiegel af met een propere en droge doek. Een spiegel is nooit helemaal vuil. Het is om die reden ook niet nodig om er product op te sproeien, dit kan de zilverlaag van je spiegels zelfs aantasten!
Toilet poetsen
Ook bij het toilet geldt de regel, hoe minder (agressieve) producten, hoe beter! De gele schijn die ontstaat aan de onderzijde van de wc-bril heeft namelijk alles te maken met verkeerd gebruik van onderhoudsproducten. Wanneer je je toilet poetst en nadien de bril en het deksel weer naar omlaag doet, komen er dampen vrij die zorgen die je wc-bril aantasten met een gele schijn tot gevolg. Laat je wc-pot dus lang genoeg luchten en gebruik zeker geen onderhoudsproducten door elkaar!
Tegels en voegen
Kalkaanslag en zeepresten op en tussen badkamertegels zijn makkelijk te verwijderen met koud water. Door regelmatig te spoelen met koud water verwijder je snel en eenvoudig zeepresten. De truc van het droogwrijven is hier ook zeker aan te raden. Zo voorkom je kalkaanslag.
Wanneer je voor wandbekleding kiest in plaats van tegels heb je nog minder onderhoud omdat je hier niet te maken hebt met voegen. Er zijn tegenwoordig heel wat mooie opties wandbekleding. Dit is al lang geen tweederangskeuze meer!
Heb je advies nodig bij de keuze van de juiste materialen voor jouw badkamer? Zit je met vragen over je huidige badkamer?
Aarzel dan niet contact op te nemen met Jorik. Wij weten raad met jouw badkamer!