WAT ZIJN WARMTEPOMPEN EN HOE WERKEN ZE?

Een warmtepomp maakt voor het grootste deel gebruik van hernieuwbare energie in plaats van fossiele brandstoffen.

De warmtepomp wordt ook wel eens het verwarmingssysteem van de toekomst genoemd. Als je voor dit type verwarming kiest, doe je goed voor de planeet en bespaar je energie. 

Een warmtepomp maakt voor het grootste deel gebruik van hernieuwbare energie in plaats van fossiele brandstoffen. Een warmtepomp zet namelijk beschikbare energie uit de omgeving (lucht, bodem of grondwater) in voor de verwarming van je woning of bedrijf. Je kan het vergelijken met een omgekeerde koelkast. In plaats van dat hij warmte afvoert, haalt hij warmte van buiten naar binnen. Verder is een warmtepomp ook in staat om te koelen. Het is een toestel met vele mogelijkheden. We maken onderscheid tussen een aantal verschillende soorten warmtepompen.

Lucht/water-warmtepomp
Een lucht/water-warmtepomp haalt warmte uit de omgevingslucht via een buitenunit. De warmte wordt overgedragen aan een koudemiddel en in een binnenunit in je huis of bedrijf doorgegeven aan het verwarmingssysteem. Deze warmtepompen zijn het gemakkelijkst te installeren omdat ze geen boringen of vergunningen vereisen. 

Water/water-warmtepomp
Een water/water-warmtepomp onttrekt energie uit het grondwater via buizen die gevuld zijn met een vloeistof. Voor deze warmtepompen worden 2 putten geboord, een waterwinningsput en een injectieput. Uit de ene haalt de pomp warmte omhoog, het afgekoelde water gaat weer de bodem in via de andere put. Voor deze installatie is een vergunning vereist. Een water/water warmtepomp is een grotere investering. Daartegenover staat dat dit type warmtepomp een zeer groot rendement geeft en de woning ook kan koelen zonder daarvoor al te veel stroom te gebruiken. Hou er wel rekening mee dat je voor dit soort warmtepompen meestal een groot stuk grond ter beschikking moet hebben en dat er in vele gevallen een vergunning nodig is.

Lucht/lucht-warmtepomp
Lucht/lucht warmtepompen gebruiken hernieuwbare energie van de buitenlucht om je woning of kantoor zo efficiënt mogelijk te verwarmen en te koelen. Deze  warmtepompen werken op ventilatielucht . Zo’n model is alleen geschikt als je mechanische ventilatie in je woning of kantoor hebt. Deze warmtepomp is opgebouwd uit een binnenunit en een buitenunit. Het is in staat om een ruimte relatief snel en goedkoop te verwarmen en af te koelen. Het biedt vele voordelen aan een gunstige prijs. Het komt echter niet in aanmerking voor bepaalde subsidies, waaronder de ISDE-subsidie.

Bij de keuze van de juiste warmtepomp laat je je best bijstaan door professionals. De specialisten van Jorik staan steeds ter beschikking voor meer informatie, een offerte of een vrijblijvende afspraak. Neem contact op met ons. We helpen je graag verder.

Heb je een specifieke vraag?

Wij helpen je graag verder.

We zijn met verlof van 23/12 tot en met 08/01

We wensen jullie een zalig zorgeloze vakantie en zien jullie met opgeladen batterijen terug in het nieuwe jaar.